Friday, December 15, 2006
Hvor bør fokuset vårt ligge?
I disse tider er de aller fleste av oss opptatt med juleforberedelsene; med kakebaking og gavehandel. Likevel tror jeg mange ha fått med seg at faren for at vi ikke vil få noen hvit jul i år blir større og større, ettersom den store kvelden nærmer seg og regnet fortsatt høljer ned. Det er derfor med stor glede jeg ser at spørsmålet om miljø og klimaendringer blir satt på dagsorden.
Debatten rundt miljøet vårt er en debatt som dreier seg rundt større ting enn om vi går en hvit jul i møte. Det er et spørsmål om hvems interesser som skal stå først i køen, det er et spørsmål om solidaritet og mest av alt er det et spørsmål som handler om vi er villige til å gjøre de endringene som er nødvendige for å få klimaet vårt på rett kjøl igjen.
Grunnen til at dette er et spørsmål om solidaritet er at miljøproblemene er noe som rammer globalt, ikke lokalt. Og mest av alt rammer det de som lever i fattigdom og de som lever langs havet. Det rammer de som mister hjemmene sine fordi havoverflaten stiger, de som ikke har penger til å starte på nytt, eller ikke har noe sted å dra. Mest av alt rammer det de som nesten ikke har deltatt i forurensningen. Rettferdig? Nei. Solidarisk? Langt ifra.
Uten å dra alle under en kam, vil jeg si litt om medias dekning av denne saken. Vi er nemlig, ikke overraskende, litt uenige rundt dette spørsmålet. Ikke om hvorvidt det bør være på dagsorden, men om hvilket fokus en bør ha når vi angriper en slik sak. Mange journalister har vært opptatt av å gi denne saken et personlig fokus. Som om klimaproblemene kun handler om at folk er for dårlige til å kildesortere søpla si eller å bruke plastposene flere ganger. Klart dette er viktige tiltak, få, om noen, er uenige i det. Men når GD får det til å virke som om folk er mest opptatt av om isbjørnen kommer til å lære seg å svømme, går de vel langt. Det gjør de i forrige ukes Ufokus.
Det er viktig å se på hvordan hver enkelt kan bidra til å ta vare på miljøet, men problemene vi står ovenfor i dag er først og fremst et strukturelt problem. Vi har et samfunnssystem som setter økonomisk vinning foran et bærekraftig miljø. Det hjelper, men det hjelper altfor lite å kildesortere, når grunnlaget fra starten av er feil.
Ta som eksempel bygginga av gasskraftverk. Problemet er ikke at vi har for lite energi, det ligger i at vi har en samfunnsstruktur som byr opp til overforbruk. Hvorfor er det slik at det blir tiltatt 4 år med CO2 utslipp, når det nesten ikke finnes noen mennesker verden over som tjener på at jorda vår utsettes for enda mer klimautslipp? Fordi noen mennesker tjener penger på det. Der må vårt fokus i klimakampen ligge!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Å, Grete. Du er slik en klok og nyansert, ikke minst strukturert frøken. Jeg trenger nok litt mer av din innflytelse, tror jeg.
Post a Comment